Ödmjukligen C.Ortman

Hej & välkommen!

Först vill jag säga tack till alla som visat ett så stort intresse för vårt hus! Det känns verkligen jätteroligt att ni hittat hit & det ska bli så kul att få ta med er under resans gång. Det har varit otroligt mycket att göra för att någorlunda komma i ordning från det att vi fick tillträde till huset i oktober förra året. Jag har nog underskattat arbetet som behövt göras på huset, det har tagit betydligt längre tid och som alltid med gamla hus så dyker det upp oväntade reparationer som behöver åtgärdas. Det är ett stort ansvar att förvalta ett hus med högt kulturhistoriskt värde & vi vill göra huset och dess historia rättvisa. Så för oss är det viktigt att inte skynda oss fram utan lära känna huset & göra saker & ting ordentligt. Flertalet renoveringar har ägt rum under årens gång & tanken för oss är att försöka återställa & bevara så mycket som det går. I dagsläget har vi fått huset anpassat till modernt leverne med nydragen el & nybytta stammar. Till våren återstår en del åtgärder exteriört då det största projektet som väntar är att byta ut taket. Förhoppningsvis kommer arbetet påbörjas redan i april & lagom till sommaren har vi ett nytt fint tegeltak på vårt hus!

Biblioteket

Som några av er kanske sett på Instagram så har jag inlett ett samarbete tillsammans med Kulturhantverkarna Färg / Staffan af Kleen Ab, vilket känns väldigt roligt! Jag har alltid tyckt väldigt mycket om deras linoljefärg & övriga produkter som håller hög kvalitet, färgen är verkligen superfin & enkel att måla med. Det ska bli otroligt kul att arbeta med deras linoljefärg under renoveringen. För er som vill läsa mer om Kulturhantverkarna Färg & Staffan af Kleen Ab kan ni besöka respektive hemsida www.kulturhantverkarna.se , www.kleen.se

Det bästa med linoljefärg är att den passar för nästan allt! Här ser ni våra lite skruttiga fönsterbrädor. Färgen har lossnat & ska skrapas av, för att sedan målas om med denna fina vita linoljefärg.

Först ut i mitt samarbete med Kulturhantverkarna Färg blir att måla trägolvet rutigt i den stora entrén/hallen i huset så följ gärna på Instagram @kristinagyllenberg för att få uppdateringar om nya blogginlägg & hur renoveringen går framåt!

Det stämmer verkligen det som man säger om husägaren till ett gammalt hus- arbetet tar aldrig slut, och redan vid det här laget kan vi nog hålla med. Vi är långt ifrån klara, men som jag säger till oroande släkt – är detta en livsstil att leva i ett stort gammalt hus på landet såhär. Det är ett livstidsprojekt & som sagt, så vill vi skynda långsamt:)

För mig speciellt ligger det ett stort & djupt rotat intresse för vårt hus- för kulturhistoria, byggnadsvård & klassisk interiör som gör att motivation, ork & energi nästan aldrig tycks ta slut. Jag tycker det är så oerhört roligt!

Jag blev verkligen blixtförälskad när vi var här på visning, det fanns så mycket liv & själ i huset. Det liksom väntade på att få bli omhändertaget av någon som verkligen älskade det. Varje dag känns så himla spännande här & äventyret har ju bara börjat!

För att påbörja bloggen, tänkte jag presentera er för huvudpersonen, nämligen huset.

Det har varit väldigt många olika historier om vårt hus som folk i trakten berättat för oss- alla har de varit olika.

Ganska snabbt efter det att vi köpt huset satte jag igång att forska i dess historia. Att det varit en läkarbostad, eller doktorbostad som det står i äldre handlingar, råder det inga tvivel om. Bland spånen på vinden har det hittats gamla brev från 1800 talet som skvallrar om vilka som en gång levat här…

Ett brev daterat under sena 1800 talet en julafton till Fröken Esther från Dr Ortman, blev jag lite extra nyfiken på. Dr. Ortman vem var det? Är det läkaren som bott här?

Jag började mina efterforskningar med att vända mig till kommun & Västerbottens museum, samt diverse andra arkiv i hopp om att samla ihop vårt hus historia. Först började nog min forskning kring att jag var intresserad av att få tag i ritningarna till vårt hus & något sorts inventarie eller beskrivning på hur det såg ut från början. Trots hjälp från vänlig personal på arkivet & byggnadsantikvarier fortsätter jakten än på husets ursprungliga utseende. Har du som läsare vetskap genom kanske ett gammalt måleri eller fotografi, känner ni möjligen till vem arkitekten till vårt hus var, hör av er!

Min epost: Kristina@kristinagyllenberg.com så vore jag ytterst tacksam!

Äldre fotografi vid Nordmalings kyrka. Foto Västerbotten museum

År 1832 vid laga skifte, köptes marken loss från den dåvarande ägare, kyrkovärden N.Nordlund av sockenmännen. Här hade man sedan länge planerat att uppföra en bostad för provinsialläkaren. Huset uppfördes i herrgårdsstil & är typisk för sin tid.

I de gamla överlåtelsehandlingarna beskrivs platsen nästan som en mindre gårdsanläggning med stall, ett par ekonomibyggnader & två flyglar, varav den ena fungerade som bagarstuga & den andra som boningshus.

”För tretusen (3000) Riksdaler Riksmynt” köptes marken & byggnaderna upp.

Vid tillträdesdagen ber Nordlund om att bagaren Hallin ska få bo kvar i flygelbyggnaden i upp till två års tid & att Nordlund ska få skörda den potatis han under våren hade sått i potatislandet. Potatislandet finns ännu kvar på vår mark & likaså stenmuren som också beskrivs i köpehandlingarna från 1866.

Läsningen har varit oändlig & man hamnar ofta på villospår då man följer olika ledtrådar under forskningens gång…det var först när jag en dag läser en gammal artikel om vår by i äldre handlingar, där jag stöter på en beskrivning av huset som ”provinsialläkarbostaden”. Jag börjar därefter läsa på om de gamla provinsialläkarna i Sverige, detta var ett mycket högt uppburet yrke, att vara en av landets få provinsialläkare förr i tiden var högt aktat.

Genombrottet kom tillslut när jag kom över en artikel som berättar om provinsialläkarnas årsberättelser, rapporter som de skickade till kungliga medicinal styrelsen där de berättade om förhållandena i respektive distrikt som de var stationerade i. Tillslut kommer jag åt ett arkiv och där hittar jag vår Dr. Ortmans årsberättelser som han suttit & skrivit i vårt hus en gång i tiden under åren 1881-1892, då var Doktor Carl Ortman stationerad provinsialläkare & bodde här i vårt hus. Årsberättelserna är otroligt spännande & roliga att läsa, då provinsialläkaren beskriver så tydligt vardagen & livet här i vår by för över 100 år sedan. Det skulle bli ett ännu längre inlägg om jag skulle berätta mer:)

Den stackars Doktor Ortman skriver en dyster rapport i sin årsberättelse för 1885:

” Till Kungliga Medicinal-Styrelsen,

Härmed har jag äran sända ”årsberättelsen” för Nordmalings provincial-läkare-district år 1885. Den är torftig och intresselös men återger troget provincial-läkarens lif och verksamhet. Ödmjukligen C.Ortman”

Det framgår att Doktor Ortman inte riktigt tycktes trivas här men av de övriga läkarna som bott här, har de funnit platsen som händelserik & intressant för deras yrke. Så nu är det extra roligt att ha lärt känna den fåordige Doktor Ortman vars gamla brev legat bland spånen på vinden…

Vi håller nog inte riktigt med den gamle provincialläkaren 😉 Men nu vet vi vem Dr. Ortman var:)