Rullgardiner som på Skogaholms herrgård – inspiration från 1700 talet

Den vackra salen på Skogaholms herrgård på Skansen i Stockholm. Skogaholm blev under tidigt 1900 tal flyttad till Skansen från Närke & fick därefter en gedigen restaureringen efter att ha lämnats i flera år till att förfalla. Skogaholms herrgård var en del av Skogaholms bruk där familjen Wennerstedt huserat.

Så enkelt fixar du ett par fina 1700tals rullgardiner! Min inspiration kom från Skogaholms herrgård då planlösningen i huset påminner mycket om den på Skogaholm, särskilt salen.

Först & främst ta alla nödvändiga mått. Jag snålade varken med tyg eller snöre till mina rullgardiner, utan det ska räcka en bit över fönsterbrädan, hela fönsteröppningen ska täckas och snöret ska gärna släpa i golvet lite nedanför. För mig ger det den rätta känslan. Men det är en smaksak.

Detta behöver du:

Hammare

Måttband

Tumstock

Mindre borrmaskin för att borra hål i fyrkantsstaven

Eventuell häftpistol med stift om du inte vill sätta fast tyget med nubb.

Nubb, man kan ta vanlig nubb för tex fönsterbeslag.

Rejäla spikar med stort huvud så det kan hålla allting på plats

Glasringar x 2 per gardin

Läderremmar där glasringarna ska hänga i x2

Bomullslina naturfärgad, köp en hel rulle det kommer gå åt beroende på hur du vill att det ska se ut och storlek på fönstret.

Gardintyg – Sy tyget fint längst kanterna med tät söm på symaskinen med vikt kant. Så det ser ordentligt och fint ut.

Fyrkantsstav 1 st per fönster

Rundstav 1st per fönster

Såhär gör du!

Såga till stavarna i rätt längd så det passar med tyget enligt fönstrets mått.

Fålla tyget snyggt runtom fyrkantstaven, fäst tyget med nubb som du spikar med ett jämnt mellanrum på fyrkantstaven. Du kan även fålla tyget så ser det tjusigare ut.

Spika fast tyget på fyrkantstaven med nubb, man kan fuska med häftpistol om man vill göra det lätt för sig, detta kommer inte synas sen men vill du göra det ”på riktigt” kör på nubb.

Spika nu fast tyget på rundstaven också. På rundstaven däremot så ser man hur tyget blivit fäst när du har rullgardinen helt nere sen vid tillfälle, så skippa häftpistolen här och fäst tyget med nubb.

Vik läderremmarna runt glasringarna se ritning. Du gör sedan ett hål i mitten av remmarna högst upp eftersom du där ska spika fast dem tillsammans med allting annat, se nästa steg gällande detta.

Här är en enkel skiss på hur det hela ska sättas ihop. Gysinge byggnadsvård är bra för att få tag i materialet du behöver till ditt projekt.

Förborra i fyrkantstaven genom tyget osv. (jag valde att inte fästa fyrkantstaven i fönsterfodret så det blir fula hål i den fall jag skulle vilja byta ut detta någon gång har jag hellre små hål ovanför fönsterfodret som knappt syns).

Du knyter nu öglor på linan som ska fästas på väggen bakom allting, där ska du sedan framför spika fast fyrkantstaven och läderremmarna. Linan ska då åka med baktill så se till att spikarna är långa och har stora skallar så det kan hålla alltihopa på plats.

Trä linan genom alla glasringar osv, börja från baksidan från vänster.

Testa att rulla linan upp, går det smidigt har du gjort rätt annars dubbelkolla igen att du fäst allting korrekt.